Penilaian keberkesanan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan pandemik COVID-19 di Malaysia - Wan Zawiah Wan Zin,; Nurfarahin Idrus, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Pada awal tahun 2020, Pertubuhan Kesihatan Dunia telah mengumumkan wabak penyakit yang dikenali sebagai COVID-19 sebagai satu ancaman besar terhadap seluruh masyarakat dunia. Pelbagai tindakan telah diambil oleh negara di serata dunia termasuklah di Malaysia untuk mengawal penularan wabak ini. Hampir semua negara mengenakan perintah kawalan pergerakan (PKP) termasuklah ‘total lockdown’ yang semua aktiviti ekonomi ditutup. Kajian ini dijalankan untuk melihat kesan PKP ke atas bilangan kes positif dan kes kematian COVID-19. Untuk tujuan ini, keberkesanan PKP dinilai menggunakan kaedah statistik iaitu Analisis siri masa terganggu. Hasil analisis mendapati bahawa PKP sangat berkesan bagi memerangi wabak COVID-19 ini dengan penurunan kes positif dan kes kematian sebanyak 98.89%. Kaedah analisis kluster seterusnya dijalankan bagi mengelaskan negeri-negeri di Malaysia mengikut kes positif dan kematian COVID-19 selepas PKP dilaksanakan. Hasil analisis menunjukkan bahawa negeri-negeri di Malaysia boleh dikelompokkan kepada empat kluster optimum berdasarkan kedua-dua kriteria berkenaan. Kesimpulannya, kajian ini berjaya membuktikan bahawa dengan melaksanakan PKP, purata harian kes jangkitan COVID-19 dapat dikurangkan dan juga dapat memberi gambaran kepada pihak yang bertanggungjawab bagi mengambil tindakan susulan terhadap negeri yang berisiko tinggi yakni yang dikenal pasti berdasarkan analisis, berada di zon merah meskipun selepas PKP dilaksanakan.