Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa glikoprotein sarang burung walit boleh dihidrolisis dan dipulihkan sebagai hidrolisat sarang burung walit (SBWh) yang boleh dimakan dalam bentuk serbuk. Kajian ini adalah kerja sambungan daripada kajian terdahulu, yang mana pelbagai kepekatan enzim transglutaminas...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Koh, Yun Shi, Ter, Zhi Yin, Rafidah Mohd Ariff, Nur Farhana Abd Rahman, Chang, Lee Sin, Abdul Salam Babji, Lim, Seng Joe
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/23607/
http://journalarticle.ukm.my/23607/1/SMS%2014.pdf
_version_ 1848815891942211584
author Koh, Yun Shi
Ter, Zhi Yin
Rafidah Mohd Ariff,
Nur Farhana Abd Rahman,
Chang, Lee Sin
Abdul Salam Babji,
Lim, Seng Joe
author_facet Koh, Yun Shi
Ter, Zhi Yin
Rafidah Mohd Ariff,
Nur Farhana Abd Rahman,
Chang, Lee Sin
Abdul Salam Babji,
Lim, Seng Joe
author_sort Koh, Yun Shi
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Kajian terdahulu menunjukkan bahawa glikoprotein sarang burung walit boleh dihidrolisis dan dipulihkan sebagai hidrolisat sarang burung walit (SBWh) yang boleh dimakan dalam bentuk serbuk. Kajian ini adalah kerja sambungan daripada kajian terdahulu, yang mana pelbagai kepekatan enzim transglutaminase (TG) telah digunakan dalam pembentukan semula bentuk serbuk SBWh menggunakan acuan dan kesannya terhadap sifat fizikokimia dan bioaktiviti SBWh. Proses hidrolisis enzim menunjukkan bahawa sampel SBWh mempunyai hasil pulih lebih daripada 60% dan menunjukkan warna yang lebih terang daripada SBW mentah. Kelarutan SBWh dengan TG lebih rendah tetapi ia boleh dibentuk semula ke bentuk yang diingini. Corak spektrum FTIR untuk sampel SBWh juga menunjukkan bahawa ketulenan glikopeptida SBW yang tinggi telah diperoleh. Untuk aktiviti antioksidan, produk sampingan SBWh (SBWhcp) menunjukkan aktiviti penyingkiran radikal bebas DPPH yang lebih tinggi. Secara ringkasnya, penambahan TG kepada SBWh telah meningkatkan sifat fizikokimia dan bioaktiviti. Penemuan ini menghasilkan wawasan tentang aplikasi dan pembangunan produk EBN menggunakan EBNh dengan TG yang mempunyai bioaktiviti yang tinggi.
first_indexed 2025-11-15T00:57:11Z
format Article
id oai:generic.eprints.org:23607
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
institution_category Local University
language English
last_indexed 2025-11-15T00:57:11Z
publishDate 2024
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
recordtype eprints
repository_type Digital Repository
spelling oai:generic.eprints.org:236072024-05-21T05:47:44Z http://journalarticle.ukm.my/23607/ Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit Koh, Yun Shi Ter, Zhi Yin Rafidah Mohd Ariff, Nur Farhana Abd Rahman, Chang, Lee Sin Abdul Salam Babji, Lim, Seng Joe Kajian terdahulu menunjukkan bahawa glikoprotein sarang burung walit boleh dihidrolisis dan dipulihkan sebagai hidrolisat sarang burung walit (SBWh) yang boleh dimakan dalam bentuk serbuk. Kajian ini adalah kerja sambungan daripada kajian terdahulu, yang mana pelbagai kepekatan enzim transglutaminase (TG) telah digunakan dalam pembentukan semula bentuk serbuk SBWh menggunakan acuan dan kesannya terhadap sifat fizikokimia dan bioaktiviti SBWh. Proses hidrolisis enzim menunjukkan bahawa sampel SBWh mempunyai hasil pulih lebih daripada 60% dan menunjukkan warna yang lebih terang daripada SBW mentah. Kelarutan SBWh dengan TG lebih rendah tetapi ia boleh dibentuk semula ke bentuk yang diingini. Corak spektrum FTIR untuk sampel SBWh juga menunjukkan bahawa ketulenan glikopeptida SBW yang tinggi telah diperoleh. Untuk aktiviti antioksidan, produk sampingan SBWh (SBWhcp) menunjukkan aktiviti penyingkiran radikal bebas DPPH yang lebih tinggi. Secara ringkasnya, penambahan TG kepada SBWh telah meningkatkan sifat fizikokimia dan bioaktiviti. Penemuan ini menghasilkan wawasan tentang aplikasi dan pembangunan produk EBN menggunakan EBNh dengan TG yang mempunyai bioaktiviti yang tinggi. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2024 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/23607/1/SMS%2014.pdf Koh, Yun Shi and Ter, Zhi Yin and Rafidah Mohd Ariff, and Nur Farhana Abd Rahman, and Chang, Lee Sin and Abdul Salam Babji, and Lim, Seng Joe (2024) Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit. Sains Malaysiana, 53 (1). pp. 171-188. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol53num1_2024/contentsVol53num1_2024.html
spellingShingle Koh, Yun Shi
Ter, Zhi Yin
Rafidah Mohd Ariff,
Nur Farhana Abd Rahman,
Chang, Lee Sin
Abdul Salam Babji,
Lim, Seng Joe
Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title_full Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title_fullStr Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title_full_unstemmed Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title_short Kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
title_sort kesan transglutaminase kepada ciri fizikokimia dan aktiviti biologi hidrolisat sarang burung walit
url http://journalarticle.ukm.my/23607/
http://journalarticle.ukm.my/23607/
http://journalarticle.ukm.my/23607/1/SMS%2014.pdf