Kepimpinan Jokowi di Indonesia: populis atau pragmatik? - Taufik,; Muhamad Nadzri Mohamed Noor,; Jamaie Hamil, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Pemikiran politik boleh dijadikan salah satu panduan dalam memahami gaya dan polisi seseorang pemerintah. Kemunculan Jokowi sebagai simbol kemenangan gerakan masyarakat sivil telah menjadi fenomena dalam kebangkitan populis di Indonesia. Bagaimanapun, Jokowi bukanlah seorang pemimpin daripada legasi autoritarian Orde Baru dan juga bukan dari kalangan arus perdana yang mempunyai asas ideologi. Artikel ini memfokuskan kepada asas pemikiran dan ideologi Jokowi yang telah mempengaruhi gaya dan tindakan politik semasa beliau menjadi Presiden Indonesia. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan pelbagai sumber primer terutamanya temu bual dengan informan utama. Artikel ini membincangkan tiga perkara iaitu: pertama, Jokowi bertindak dan berkelakuan seperti khemah besar yang menggabungkan pelbagai kepentingan (termasuk yang berkonflik), sehinggakan beliau menjadi seorang yang pragmatik demi pembangunan yang progresif tetapi cenderung kepada statik-nasionalisme; kedua, gaya kepimpinan Jokowi yang berkarisma dan dipengaruhi oleh sosiobudaya Jawa, sehingga mudah diterima rakyat dan menjadi populis yang “tidak rasional”; ketiga, tingkah laku dan tindakan yang diambil oleh Jokowi cenderung ke arah ortodoks agama dan budaya. Justeru, meskipun sering lantang dengan pelbagai retorik demokrasi dan pembangunan, artikel ini menghujahkan ideologi Jokowi adalah tidak jelas dan tidak konsisten kerana matlamat utamanya adalah untuk mempertahankan kepresidenannya selama mungkin, menggunakan apa jua cara.