Perihalan dua spesies baru daripada kumpulan spesies Pomponia picta dari Sundaland - Azman Sulaiman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Perihalan semula Pomponia picta yang didapati endemik di Sumatra, Indonesia telah membawa kepada kemunculan spesies baru yang perlu diperihalkan kepada sains iaitu Pomponia noramlyi sp. nov. dari Semenanjung Malaysia dan Borneo. Satu spesies lagi daripada kumpulan spesies yang sama juga diperihalkan sebagai Pomponia sukabumiensis sp. nov. dari Jawa, Indonesia. Kedua-dua spesies baru ini di bawah kumpulan spesies yang sama iaitu P. picta.