Pengurusan prasarana dakwah menurut perspektif al-Quran - Azizul Azra Abdul Razak; Mohd. Hisyam Abdul Rahim; Hafizah Abdul Jalil (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Prasarana dakwah merujuk usaha dalam menyebarluas seruan Islam dengan sistematik dan sempurna dengan menggunakan segala kemudahan-kemudahan yang telah tersedia mahupun akan dirancang penyediaannya. Namun, kefahaman berkenaan dengan prasarana dakwah agak kurang diperjelaskan khusus dalam aspek pengurusannya melalui tinjauan al-Quran. Justeru kajian ini bertujuan mengenalpasti aspek pengurusan prasarana dakwah menurut perspektif al-Quran serta mengenalpasti aktiviti pengurusan dakwah di dalamnya. Kajian perpustakaan dengan mengaplikasikan metode analisis data dan kandungan digunakan bagi mencapai objektif kajian ini. Hasil kajian telah mengenalpasti beberapa aspek penting perlu diketengahkan khusus dalam mengurus prasarana dakwah yang merujuk kepada beberapa aktiviti khusus seperti penyediaan, penyelenggaraan, pemulihan, pencatatan, pengawasan dan penyaluran yang menjadi asas dalam disiplin pengurusan dakwah. Implikasi kajian ini memberikan kefahaman yang jelas berkenaan dengan pengurusan prasarana dakwah serta aktiviti-aktivitinya yang perlu dipertingkatkan untuk dibangunkan dan menjadi mekanisme terbaik dalam konteks dakwah semasa menurut perspektif al-Quran.