Faktor keberkesanan bekerja dari rumah semasa pandemik Covid-19 atas Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD) di Jabatan Perkhidmatan Awam - Mohd Noor Azam Mohd Mustafa; Zurinah Tahir; Azmi Aziz (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Pandemik COVID-19 meninggalkan impak yang sangat besar kepada manusia, bukan sahaja kepada cara hidup, struktur sosioekonomi, bahkan merubah landskap pengurusan sumber manusia sektor awam serta swasta. Pelbagai langkah telah diambil oleh kerajaan Malaysia termasuklah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mengawal dan menghadkan pergerakan rakyat seperti usulan daripada World Health Organisation (WHO) termasuklah arahan penutupan operasi pejabat kerajaan dan sektor kurang berkepentingan. Seterusnya dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) diperkenalkan kepada sektor awam dan swasta. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor keberkesanan BDR semasa pandemik COVID-19 ke atas Pegawai Tadbir Dan Diplomatik (PTD) di Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Faktor-faktor tertsebut akan dinilai berdasarkan model Teori TAM yang diubahsuai. Pengumpulan data secara kaedah kuantitatif ke atas 187 responden yang terdiri daripada PTD Gred 41-44 di JPA. Hasil kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor keberkesanan BDR semasa pandemik ini adalah signifikan dengan semua konstruknya iaitu Sikap Individu, Kelengkapan Teknologi, Pengurusan Masa dan Persekitaran. Namun hanya konstruk Sikap Individu didapati mempunyai hubungkait perbezaan signifikan dengan demografi jantina responden. Ringkasnya, kajian ini menyediakan maklumat tentang aspek yang disifatkan penting oleh majoriti responden dalam mengkaji keberkesanan sesuatu program (BDR). Maka adalah wajar keempat-empat faktor ini dijadikan asas dalam merangka dasar pelaksanan berkaitan BDR pada masa akan datang bagi memastikan kejayaan dan kelestarian program tersebut.