Adat Perpatih di Luak Johol, Negeri Sembilan: peranan Ibu Soko - Nurlisa Syuhada Mohd Radzi; Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Kajian ini mengenai peranan Ibu Soko dalam adat Perpatih di Luak Johol, Negeri Sembilan. Ibu Soko adalah satu panggilan yang digunakan dalam adat Perpatih yang merujuk kepada wanita yang paling berpengetahuan dan berpengalaman tentang perjalanan adat. Ibu Soko juga adalah inidividu yang tertua dalam suku yang tahu, faham serta hafal tentang adat. Kini peranan Ibu Soko semakin pudar dan ramai yang tidak mengenalinya. Objektif kajian ini menjelaskan peranan Ibu Soko pada masa kini. Penyelidikan ini menggunakan kaedah kualitatif. Kaedah ini menggunakan teknik kajian lapangan dan kajian keperpustakaan. Kajian lapangan menggunakan cara pemerhatian serta melakukan temu bual berfokus. Kajian keperpustakaan pula digunakan bagi menambah dan menyokong data dalam bentuk sekunder. Data yang dikumpul perlu diproses dan disaring menggunakan teknik analisis tematik dan teknik interprestasi. Hasil penemuan data didapati bahawa terdapat tiga pecahan dalam peranan Ibu Soko iaitu peranan dalam masyarakat, organisasi dan individu. Sumbangan kajian ini diharapkan dapat menambah lagi kefahaman kepada pelbagai pihak terutama generasi muda, mengekalkan identiti serta jati diri dalam memahami dan menghargai adat agar tidak dilupakan dan ditelan zaman.