Faktor yang mempengaruhi komitmen pekebun kecil kelapa sawit ke arah memperoleh persijilan MSPO - Azima Abdul Manaf; Zaimah Ramli; Suhana Saad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) diperlukan untuk meningkatkan imej minyak sawit negara dari segi kemampanan. Kejayaan pelaksanaan pensijilan MSPO dianggap memerlukan komitmen daripada pekebun kecil kelapa sawit, yang memainkan peranan penting dalam pengembangan kelapa sawit dan merupakan pemain utama dalam industri kelapa sawit global. Walaupun penyelidikan sedia ada mengenai subjek ini, terdapat jurang yang ketara dalam memahami pengaruh komitmen kesediaan pekebun kecil kelapa sawit untuk pensijilan MSPO. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh komitmen pekebun kecil kelapa sawit terhadap kesediaan mereka untuk mendapatkan pensijilan MSPO. Populasi kajian ini merangkumi semua pekebun kecil kelapa sawit Sarawak. 441 respons lengkap yang dikumpul telah dianalisis menggunakan pemodelan persamaan struktur persegi terkecil separa (PLS-SEM). Dapatan kajian menunjukkan bahawa komitmen pekebun kecil kelapa sawit secara signifikan mempengaruhi kesediaan mereka untuk mendapatkan pensijilan MSPO. Kajian ini memberi beberapa implikasi praktikal kepada pihak berkaitan seperti Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi(MPIC) dan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dalam menangani isu pensijilan MSPO dengan lebih berkesan, kerana pelaksanaan MSPO dalam kalangan pekebun kecil memberikan kelebihan daya saing untuk minyak sawit Malaysia dan mempromosikan produk lestari Malaysia di peringkat global.