Pengekalan dan peralihan bahasa di Kuala Selangor: analisis geolinguistik - Muhamad Khairuddin Hanizat; Siti Noraini Hamzah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Keunikan dialek-dialek yang wujud di Malaysia telah membuktikan bahawa kajian dialek merupakan suatu kajian bahasa yang menarik untuk diterokai. Bidang geolinguistik merupakan salah satu bidang multidisiplin yang berguna untuk memperlihatkan perubahan bahasa mahupun dialek sesuatu tempat. Kajian ini dilakukan bagi melihat pola pengekalan dan peralihan bahasa di Kuala Selangor dari sudut geolinguistik. Data leksikal kata ganti nama 'saya', 'kamu', dan 'mereka' yang menjadi fokus kajian. Data ini diperoleh melalui kaedah soal selidik dan temu bual dengan 131 orang responden yang terdiri daripada penduduk kampung di Kuala Selangor. Kaedah rakaman suara dan kaedah kepustakaan digunakan untuk memperoleh data yang sahih dan tambahan maklumat mengenai aspek dialek dan perisian GIS. Hasil kajian menunjukkan bahawa telah mula wujud peralihan bahasa dalam kalangan generasi muda di Kuala Selangor. Kebanyakan generasi muda ini lebih selesa menggunakan bahasa Melayu standard berbanding bahasa Jawa dan Banjar untuk berkomunikasi. Namun begitu, masih terdapat segelintir responden generasi muda boleh menguasai dan menggunakan bahasa Jawa dalam komunikasi harian selain generasi tuanya. Kesimpulannya, kajian ini memberikan pandangan yang komprehensif mengenai peralihan dan pengekalan bahasa di Kuala Selangor serta memberikan kesedaran terhadap kepentingan memelihara bahasa dialek sebagai warisan budaya.