Gambaran umum berkaitan izin bermaklumat dari kaca mata etika perubatan dan undang-undang - Yong, Kin Ngai; Mohd Zamre Mohd Zahir (penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Setiap individu mempunyai hak untuk menentukan sama ada untuk menjalani sebarang prosedur perubatan atau tidak. Prinsip teras dalam etika perubatan ini dipanggil sebagai prinsip autonomi. Masalah timbul apabila berdepan dengan isu apabila keputusan yang ingin diputuskan sama ada ingin meneruskan atau tidak sesuatu rawatan perubatan. Objektif penulisan ini adalah mengenal pasti konsep izin bermaklumat dari kaca mata etika perubatan dan undang-undang. Selain itu, penulisan ini akan mencadangkan penambahbaikan yang boleh dilakukan berkaitan izin bermaklumat. Metodologi yang digunakan ialah kualitatif. Data dari sumber primer dan sekunder akan dirujuk dalam penulisan ini. Adalah didapati bahawa izin bermaklumat ini penting dalam konteks sama ada ingin meneruskan atau tidak sesuatu rawatan perubatan. Bukan itu sahaja, ia juga akan memberikan impak liabiliti undangundang kepada doktor yang merawat sekiranya terdapat sesuatu pelanggaran yang timbul berkaitan izin bermaklumat seseorang pesakit.