The different types of bilinguals and the dominant languages among FSSK UKM students - Noor Izzati Jamil,; Khazriyati Salehuddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Rakyat Malaysia hidup dalam negara yang terdiri daripada pelbagai etnik dan telah mencetus fenomena linguistik yang dikenali sebagai kedwibahasaan. Kedwibahasaan ditakrifkan sebagai individu yang berkebolehan untuk berkomunikasi dalam lebih daripada satu bahasa. Beberapa pengkaji terdahulu berpendapat bahawa adalah nustahil bagi individu dwibahasa untuk mahir dalam kedua-dua bahasa; mereka berkemungkinan menguasai satu bahasa lebih daripada bahasa yang satu lagi. Beberapa kajian yang lain pula menyatakan bahawa individu dwibahasa ini seharusnya sama-sama mahir dan cekap dalam kedua-dua bahasa. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kepelbagaian jenis dwibahasa dan penguasaan bahasa individu. Kajian kuantitatif ini dijalankan keatas 200 orang pelajar prasiswazah Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang mempunyai kebolehan berbahasa dalam sekurang-kurangnya dua bahasa. Responden dikehendaki menjawab satu soal selidik yang terdiri daripada 29 soalan yang merangkumi aspek bahasa pertama, kemahiran Bahasa dan penguasaan bahasa. Dapatan kajian menemukan terdapat beberapa jenis dwibahasa dalam kalangan 200 pelajar FSSK UKM - Simultaneous Early Malay-English bilinguals, Sequential Early Malay-English bilinguals, Late Malay-English bilinguals, Passive Bilinguals, Equilinguals, dan Dominant Bilinguals.