Pemikiran dan perjuangan Ebit Irawan bin Ibrahim Lew dalam dakwah saudara baru di Malaysia - Kartina Sari Abd Karim,; Muhammad Azizan Sabjan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Istilah saudara baru tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Mereka merupakan kelompok minoriti yang wajar diberikan keutamaan dalam agenda dakwah tanah air dengan meraikan segala perbezaan budaya dan bahasa pertuturan. Usaha dakwah yang terhad ditambah pula dengan sikap sambil lewa majoriti masyarakat Islam sedia ada yang sengaja meremehkan kewajipan berdakwah ke atas masyarakat bukan Islam khususnya amat membimbangkan. Justeru, kajian ini menyelidiki konsep pemikiran dan perjuangan dakwah Ebit Lew terhadap saudara baru di negara kita. Ketokohan beliau dalam dakwah saudara baru dikenal pasti dan diselidiki di sebalik pelbagai cabaran yang dihadapi ketika menjalankan dakwah. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dengan menganalisis dapatan data primer dan sekunder secara diskriptif. Hasil penyelidikan mendapati usaha dakwah beliau cukup membantu golongan agamawan dan ilmuan. Tegasnya, gerakan dakwah beliau terhadap golongan saudara baru wajar diteladani dan diambilkira sebagai suatu revolusi dakwah yang amat realistik untuk terus dibangunkan dalam masyarakat majmuk di negara ini.