Anomali halaju bunyi ricih dan atenuasi ultrasonik dalam TmBa2 Cu3 O7-δ (δ = 0.06 dan 0.6) - Abd-Shukor, R.; Lee, B.B.; Muhammad-Najib, K.; Nor Azah Nik-Jaafar,; Mohd Narizee Mohd Nasir, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Halaju bunyi, vs dan atenuasi ultrasonik, α gelombang ricih dalam TmBa2 Cu3 O6.94 yang mensuperkonduksi dan TmBa2 Cu3 O6.40 yang tidak mensuperkonduksi telah diukur daripada 80 dan 200 K pada julat frekuensi MHz. Sampel superkonduktor TmBa2 Cu3 O6.94 menunjukkan histeresis terma dan peningkatan halaju ricih, ∆