Pilihan raya umum ke-15 di Sabah: isu, trend dan cabaran - Sharifah Nursyahidah Syed Annuar,; Azwan Ahzran Perman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain, senario politik di Sabah tidak statik dan cukup dinamik sehinggakan ia sukar diramal. Situasi ini terlihat sekali lagi apabila keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) di negeri ini menyaksikan parti politik atau gabungan parti politik yang terdiri daripada Gabungan Rakyat Sabah-Barisan Nasional (GRS-BN), Parti Warisan, Pakatan Harapan, Bebas, dan lain-lain tidak memperoleh kemenangan yang selesa. Sejak PRU-14, ujaran bahawa Sabah merupakan salah satu “simpanan tetap” kepada mana-mana parti politik atau gabungan parti politik mungkin sudah tidak sesuai sebagai penunjuk keputusan dan naratif pilihan raya. Faktor teritorial Pantai Timur-Pantai Barat dan faktor parti juga tidak signifikan. Sebaliknya, terdapat faktor-faktor lain yang mungkin menyumbang kepada “perpecahan” kemenangan kerusi tersebut. Sehubungan dengan itu, artikel ini membincangkan kedinamikan persaingan elektoral yang mempengaruhi sentimen dan pilihan pengundi rakyat Sabah ketika PRU-15. Maka dengan itu, tujuh perkara utama akan dilihat dalam artikel ini; hubungan kerajaan Pusat-Negeri, sentimen primordial, faktor calon, pengundi muda, faktor pengundi bandar, faktor perpecahan gabungan parti politik, dan faktor situasi menang-menang gabungan parti politik. Oleh yang demikian, berdasarkan pendekatan kualitatif khususnya temu bual dan pemerhatian, artikel ini menghujahkan bahawa isu, trend, dan cabaran yang wujud serta menguji landskap politik di Sabah adalah sebahagian daripada perkembangan iklim politik semasa dan merupakan proses demokrasi yang wajar diterima.