Profilan jenayah dalam undang-undang prosedur: pengajaran daripada bidang kuasa lain - Maisarah Mustaffa,; Muhamad Helmi Md. Said, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Profil jenayah adalah alat yang dihasilkan dan digunakan oleh polis semasa menjalankan siasatan. Di Malaysia, amalan menggunakan profil jenayah boleh dikenal pasti melalui beberapa peruntukan dalam Kanun Tatacara Jenayah serta beberapa artikel dan jurnal. Bagaimanapun, sumber-sumber ini tidak mampu memberikan gambaran yang jelas tentang kedudukan profil jenayah di Malaysia. Sehingga kini, tiada definisi atau konsep khusus dan kaedah pemprofilan jenayah berstruktur boleh dikenal pasti. Artikel ini bertujuan untuk memberikan gambaran keseluruhan kaedah pemprofilan jenayah yang digunakan di negara lain iaitu Jepun dan Amerika Syarikat. Matlamat utama adalah untuk menunjukkan kepelbagaian kaedah profil jenayah yang digunakan untuk membantu polis semasa proses penyiasatan. Kertas kerja ini menerangkan secara ringkas setiap kaedah dan menekankan perbezaannya. Perbandingan kaedah secara umum perlu disentuh, untuk melihat sejauh mana kaedah pemprofilan jenayah di Amerika Syarikat memberi kesan kepada pembangunan kaedah pemprofilan jenayah di Jepun. Kertas kerja ini ditujukan kepada orang ramai, mereka yang terlibat dalam undang-undang, kriminologi, dan apa-apa bidang yang berkaitan dengan profil jenayah. Kajian literatur akan digunakan untuk mencapai objektif ini. Penemuan ialah Jepun telah berjaya menghasilkan definisi profil jenayah manakala di Amerika Syarikat, selain definisi yang diberikan oleh FBI, satu definisi masih dalam perbincangan. Selain itu, Jepun menggunakan kaedah iaitu Behavioral Crime Analysis, hampir sama dengan Amerika Syarikat iaitu Behavioral Profiling of Offenders, untuk mengenal pasti ciri-ciri tingkah laku jenayah. Oleh itu, kertas kerja ini akan mencadangkan agar Malaysia menggunakan kaedah pemprofilan jenayah di negara maju ini sebagai contoh dalam menghasilkan garis panduan pemprofilan jenayah.