Undang-Undang Adat Sembilan Puluh Sembilan Negeri Perak: analisis daripada perspektif perundangan Islam - Muhammad Nazirul Mohd Sabri,; Jasni Sulong, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Masyarakat Melayu lama mempunyai banyak amalan adat yang bercampur baur dengan amalan agama Islam yang diamalkan dan diwarisi secara lisan atau tulisan daripada satu generasi ke satu generasi. Senario ini dapat dilihat dalam Undang-Undang Sembilan Puluh Sembilan Perak yang menjadi asas dan peraturan rakyat negeri Perak suatu ketika dahulu. Namun begitu, terdapat beberapa fasal peruntukan di dalamnya yang dilihat bercanggah dengan undang-undang Islam sebenar yang telah termaktub dalam al-Quran dan hadis. Justeru, kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti sejarah perkembangan Undang-Undang Sembilan Puluh Sembilan Perak yang menjadi tapak asas permulaan undang-undang Islam di Negeri Perak dan juga mengenal pasti sejauh mana bercanggahnya undang-undang tersebut dengan undang-undang Islam sebenar. Kajian ini memfokuskan sejarah perkembangan Undang-Undang Sembilan Puluh Sembilan di negeri Perak pada abad ke-17 berdasarkan peruntukan fasal dalam buku Umpama Sebuah Bahtera: Kajian Naskhah Melayu Sejarah Kesultanan Negeri Perak terbitan Arkib Negara Kuala Lumpur. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang mengaplikasikan metode analisis kandungan dalam pengumpulan data. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pemerintahan Islam di Negeri Perak pada abad ke-17 dan seterusnya telah didominasi oleh keturunan Sayyid dari Hadramaut, Yaman. Selain itu, Undang-undang Sembilan Puluh Sembilan Perak dilihat lebih merupakan hukum adat Melayu Lama yang dicampuradukkan dengan beberapa peraturan Islam dalam beberapa fasal.