Keperluan pembinaan panduan pemilihan calon pilihan raya untuk belia - Farrah Nuur Fatheaah Zullaile,; Zuliza Mohd Kusrin,; Anwar Fakhri Omar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Golongan pengundi muda berusia 18 tahun menimbulkan polemik dalam pilihan raya arena semasa. Kertas ini menganalisis keperluan panduan pemilihan calon pilihan raya untuk golongan belia dengan menggunakan pendekatan kualitatif melalui kajian kepustakaan. Kajian ini mengkaji ciri-ciri pemilihan pemimpin menurut Islam dan sumber rujukan politik belia dalam pemilihan pemimpin. Sumber maklumat politik belia terdiri daripada media sosial dan berita media. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri pemilihan pemimpin menurut Islam adalah berdasarkan keperibadian, ketokohan, dan kredibiliti susuk pemimpin dalam konteks semasa. Selain itu, kajian ini juga mendapati keperluan untuk membina panduan pemilihan calon pilihan raya yang menekankan kematangan belia dalam berpolitik. Konteks politik di Malaysia tidak menyediakan panduan khusus bagi belia dalam memilih calon pilihan raya, hanya pendedahan yang terhadap sistem pilihan raya tanpa penjelasan yang menyeluruh mengenai pemilihan pemimpin. Dalam menghadapi perkembangan zaman dan situasi semasa, pembaharuan praktikal dalam memilih pemimpin mengikut sistem politik moden (demokrasi) di Malaysia adalah isu penting untuk diketengahkan demi masa depan negara.