Persepsi pelajar muslim Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) terhadap faktor pemilihan pelaburan Dana Unit Amanah Islam (DUAI) - Mohd ‘Adli Zahri,; Fatin ‘Alia Zahri,; Nurul Ilyana Muhd Adnan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Nilai Aset Bersih (NAB) Dana Unit Amanah Islam (DUAI) di Malaysia meningkat daripada RM27.86 bilion pada tahun 2011 kepada RM60.91 bilion pada tahun 2016 seterusnya kepada RM128.33 bilion pada tahun 2021. Hal ini mempamerkan peningkatan sebanyak 360.62 peratus bagi tempoh 2011 kepada 2021. Persoalannya, mengapakah peratusan peningkatan NAB DUAI begitu mendadak? Apakah pemilihan DUAI disebabkan oleh faktor intrinsik (kefahaman terhadap pelaburan DUAI dan pulangan maslahat)? Apakah pemilihan DUAI disebabkan oleh faktor ekstrinsik (pemasaran, ciri-ciri produk dan perkhidmatan)? Artikel ini oleh itu bertujuan mengkaji persepsi pelajar Muslim UniSZA seperti berikut. Pertama untuk mengenal pasti faktor pemilihan terhadap pemilihan pelaburan DUAI. Kedua untuk menganalisis persepsi pelajar Muslim UniSZA terhadap faktor pemilihan pelaburan DUAI. Data diperoleh daripada 300 orang responden kemudian dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferens. Dapatan pertama mempamerkan bahawa persepsi positif terhadap semua dimensi, yang mana dimensi tertinggi ialah keyakinan dan ibadat, manakala dimensi yang terendah ialah kefahaman terhadap pelaburan DUAI. Dapatan kedua mempamerkan bahawa faktor ekstrinsik lebih dominan dan signifikan dalam pemilihan pelaburan DUAI berbanding faktor kepatuhan beragama dan intrinsik. Ini menunjukkan bahawa pelajar lebih cenderung kepada perkara-perkara ekstrinsik berbanding faktor dalaman diri. Kesimpulannya, pihak pengendali DUAI perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri produk dan perkhidmatan untuk menarik minat masyarakat menyertai pelaburan DUAI.