Amalan pembelian barangan rasmi dalam kalangan mahasiswa di Universiti Kebangsaan Malaysia - Nur Alia Hanisya Mohd Anuar,; Zanisah Man, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Perluasan pengeluaran komoditi oleh golongan kapitalis telah berkembang sejak tercetusnyazaman perindustrian. Kewujudan golongan kapitalis telah menyebabkan pengeluaran barangan secara besar-besaran kepada pengguna dan menjadi punca kepada berkembangnya sebuah pemikiran mengenai perbelanjaan dalam kalangan masyarakat. Namun, amalan pembelian barangan rasmi ini semakin menjadi pilihan dan diasosiasikan dengan gaya hidup mewah kepada peminat tegar yang tergolong dalam kalangan belia. Justeru, wujudnya persoalan tentang faktor samaada golongan ini mempunyai kesedaran tentang amalan konsumerisme yang dilakukan oleh mereka. Penyelidikan ini bertujuan untuk mengenalpasti, menganalisis serta menghuraikan fenomena konsumerisme melalui amalan pembelian, jenis, cabaran dan kesannya terhadap sesetengah masyarakat pada hari ini. Penyelidikan inimenggunakan pendekatan kualitatif dengan teknik pengumpulan data melalui kajian kepustakaan dan temu bual semi-struktur. Informan kajian terdiri daripada mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia yang melakukan amalan pembelian barangan rasmi. Hasil kajian mendapati bahawa kesedaran masyarakat dalam amalan pembelian adalah berdasarkan faktor-faktor yang tertentu seperti pengetahuan, nilai dan fungsi barangan rasmi. Selain itu, penyelidikan ini juga mendapati bahawa terdapat cabaran yang dihadapi oleh informan dalam tempoh masa pemilikan barangan rasmi tersebut. Kesimpulannya, masyarakat moden kini mempunyai kebebasan dalam memiliki barangan rasmi disebabkan oleh kesedaran terhadap hak kepenggunaan yang semakin baik.