Menangani permasalahan laman web pornografi: antara perisian penapis, penguatkuasaan undang-undang dan amalan spritual - Nor Azah Abdul Aziz,; Che Zarrina Saari, (Faculty of Education, UKM, 2011)
Pelayaran laman web pornografi bole dikawal dengan menggunakan perisian penapis web, menguatkuasakan undang-undang dan kod etika atau kerohanian yang bertujuan untuk mengawal diri pelayar laman web.melayari laman web pornografi adalah haram disisi Islam. Artikel ini membincangkan kaedah kawalan pelayaran laman web pornografi yang dilakukan dalam bidang teknologi Internet, undang-undang yang dikuatkuasakan dinegara lain dan amalan kerohanian menurut psikospiritual Islam