Peranan kaum muda dan Majalah Pengasuh dalam memartabatkan institusi pendidikan di Kelantan 1918-1941 - Mohamad Firdaus Mohammad,; Engku Ahmad Zaki Engku Alwi,; Ruhaizan Sulaiman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Makalah ini membincangkan mengenai peranan Kaum Muda dan majalah Pengasuh dalam memartabatkan institusi pendidikan di Kelantan 1918-1941. Fokus utama adalah terhadap peranan Kaum Muda dan majalah Pengasuh kepada masyarakat Melayu di negeri Kelantan. Kebijaksanaan dan intelektual yang dipamerkan oleh Kaum Muda juga menjadi asbab kepada pembangunan pendidikan di negeri Kelantan pada awal abad ke-20. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif yang merangkumi pengumpulan dan analisis data daripada sumber primer yang diperoleh daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Negeri Kelantan (MAIK) seperti majalah Pengasuh. Selain itu, sumber sekunder turut digunakan seperti jurnal dan buku bagi mengukuhkan lagi kajian yang dijalankan. Data yang diperoleh dianalisis bagi mendapatkan maklumat yang sebenar berkenaan kajian yang dilakukan. Pengkaji menggunakan kaedah pendekatan sejarah dengan menggunakan kaedah tema supaya kajian lebih tersusun dan berbentuk analitikal. Hasil kajian mendapati bahawa Kaum Muda dan majalah Pengasuh berjaya mengasimilasikan kelebihannya sebagai medium utama dalam menyampaikan propaganda mengenai pendidikan kepada masyarakat Melayu Kelantan dengan mengutamakan kepentingan terhadap menuntut ilmu agama dan pendidikan serta emansipasi wanita. Dalam masa yang sama, Kaum Muda juga berjaya memberi kesedaran kepada masyarakat Melayu di Kelantan melalui majalah Pengasuh sebagai salah satu medium utama dalam memartabatkan institusi pendidikan.