Kecenderungan kerjaya keusahawanan era Covid-19 - Noordeyana Tambi; Nur Hanim Harisfathillah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Kajian ini membincangkan tentang kecenderungan kerjaya keusahawanan dalam era pandemik COVID-19. Bidang keusahawanan memainkan peranan penting dalam menyumbang kepada pembangunan ekonomi lokal dan juga global. Bagi negara sedang membangun seperti Malaysia, masalah berkaitan pengangguran dan kemiskinan dalam kalangan masyarakat masih menjadi isu penting dan bertambah serius akibat penularan wabak COVID-19. Untuk menangani masalah ini bidang keusahawanan dilihat sebagai satu alternatif dalam mewujudkan peluang pekerjaan dan meningkatkan sumber pendapatan masyarakat. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk melihat sejauhmana tahap minat dan tahap kemahiran mempengaruhi tahap literasi keusahawanan digital yang seterusnya menyumbang kepada kecenderungan masyarakat untuk menceburi bidang kerjaya keusahawanan pada era COVID-19 ini. Pendekatan kuantitatif dengan menggunakan kaedah kajian tinjauan iaitu soal selidik dan Google Form sebagai instrumen utama telah digunakan. Kajian ini telah mengumpulkan data daripada 188 responden dari seluruh negara yang mempunyai perniagaan berdaftar dengan SSM. Sampel kajian ini dipilih menggunakan persampelan rawak mudah. Hasil kajian mendapati tahap kecenderungan masyarakat menceburi bidang keusahawanan dalam era COVID-19 berada pada tahap yang tinggi. Tahap minat dan tahap kemahiran juga mempunyai tahap signifikan yang tinggi terhadap tahap literasi keusahawanan digital. Justeru itu, kajian ini dapat memberi sumbangan tambahan untuk memahami bidang keusahawanan dalam kalangan masyarakat dan seterusnya mampu menjadikan Malaysia sebagai negara bebas pengangguran dan berpendapatan tinggi.