Kepercayaan kecerdasan diri dalam kalangan pelajar: satu sorotan literatur - Shazarina Zdainal Abidin,; Suhana Mohamed Lip,; Suziana Hanini Sulaiman,; Muhammad Fuad Ishak,; Sapie Sabilan,; Norshilawani Shahidan,; Natasha Ariffin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Peralihan pendekatan pendidikan yang bersifat konvensional kepada pendidikan berpusatkan maya atau digital merupakan impak besar Covid-19 kepada struktur pendidikan seluruh dunia. Cabaran pandemik ini juga memberi kesan kepada operasi institusi pengajian tinggi. Operasi pusat pengajian tinggi telah diarahkan ditutup disebabkan oleh peningkatan drastik kes Covid-19 secara keseluruhan di hampir seluruh dunia. Institusi pengajian tinggi di Malaysia juga telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan arahan penutupan operasi dan penawaran pengajian secara online atau maya sehingga tahun 2021. Walaupun pendidikan maya dilihat sebagai langkah yang relevan dalam menangani cabaran pendidikan era pandemik, namun pihak universiti juga perlu menilai keberkesanan pendekatan pengajaran dan pembelajaran maya dari aspek aplikasi atas talian yang digunakan. Pemasalahan timbul apabila aplikasi yang digunakan dalam pembelajaran atas talian memerlukan akses jalur lebar besar untuk beroperasi dengan lebih berkesan. Teknologi dan sistem yang bersifat synchronous seperti persidangan video atau asynchronous seperti rakaman video memerlukan kadar pemindahan bit data yang tinggi dan membebankan dari segi kos. Pendekatan dan aplikasi atas talian perlu dipelbagaikan bagi memenuhi keperluan pendidikan berkualiti dan mengatasi masalah dari segi akses serta keberkesanan dalam pengajaran dan pembelajaran. Satu dapatan kajian yang dibuat pada tahun 2020, mendapati bahawa antara aplikasi atas talian yang mudah dan murah untuk digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran adalah aplikasi whatsapp dan telegram. Namun begitu, peranan pendidik sebagai pembimbing perlu diperkasakan kerana sesi interaktif yang tidak terkawal berupaya menjejaskan emosi pelajar dan prestasi akademik . Kajian ini bertujuan mengkaji persepsi pelajar Sarjana Muda di Fakulti Pendidikan, KUIS berkaitan penggunaan aplikasi atas talian dalam sesi pengajaran dan pembelajaran sepanjang sesi pengajian semasa era PKP, di mana majoriti pelajar di Fakulri Pendidikan KUIS lebih cenderung kepada penggunaan aplikasi google meet, zoom dan google classroom. Namun begitu, aspek seperti kekangan dari segi gajet ,akses serta capaian internet juga perlu diberi perhatian bagi pembelajaran yang bersifat atas talian hybrid pada masa akan datang.