Perbandingan kedudukan haiwan jallālah menurut pandangan fuqaha klasik dan fatwa semasa di Malaysia - Kamarulzaman Mustappa,; Muhammad Nazir Alias,; Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,; Sahilah Abd. Mutalib,; Mohd Hafiz Safiai, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Hukum haiwan jallālah pernah diangkat sebagai isu nasional suatu ketika apabila dibincangkan dalam Jawatankuasa Muzakarah Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (MKI) Malaysia pada tahun 2006 dan 2021. Ini kerana ia melibatkan aspek pemakanan umat Islam di Malaysia yang menyentuh hukum halal dan haram. Jallālah ialah haiwan yang sering memakan najis dan benda-benda kotor termasuklah diberi makan oleh orang yang memeliharanya. Objektif kajian ini adalah utntuk mengenalpasti konsep perbahasan haiwan jallālah oleh para fuqaha empat mazhab untuk dibandingkan dengan keputusan hukum fatwa di Malaysia. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah kajian analisis kandungan dengan meneliti kitab-kitab fiqh yang muktabar serta laman sesawang yang berkaitan. Kajian ini mendapati terdapat pelbagai perbahasan dari segi konsep dan hukum haiwan jallālah dalam kalangan para fuqaha. Dari aspek fatwa pula, terdapat perbezaan hukum jallālah antara negeri-negeri berpandukan kriteria tertentu seperti yang ditetapkan oleh jawatankuasa fatwa negeri masing-masing. Hasil penelitian yang dilakukan menunjukkan terdapat perbezaan ketara dari aspek hukum antara pandangan fuqaha dan pengamalan fatwa di Malaysia. Artikel ini dapat menjadi suatu penjelasan kepada landasan hukum yang digunakan dalam penetapan sesuatu fatwa berkaitan hukum ikan jallalah.