Transaksi mikro item permainan atas talian menurut perspektif syarak - Iffah Abd Razak,; Amir Fazlim Jusoh, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kini, permainan atas talian berkembang pesat dalam dunia permainan di peringkat global yang bukan sahaja melibatkan kanak-kanak dan remaja, malah, perkembangan tersebut turut melihat kepada keterlibatan pelbagai institusi. Hasil daripada perkembangan tersebut, telah mendorong kepada lahirnya konsep transaksi mikro dan ia mempunyai pelbagai kaedah pembayaran. Justeru, fokus kajian ini adalah untuk menentukan hukum transaksi jual beli item permainan atas talian dengan menggunakan konsep (mal) harta bagi status item permainan. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mengambil pendekatan penggunaan kaedah analisis dokumen, data, statistik dan kajian terdahulu. Hasil dapatan kajian mendapati, transaksi tersebut adalah harus kerana, ia menepati rukun dan juga syarat jual beli. Kepentingan kajian ini adalah sebagai rujukan untuk memudahkan individu dan juga institusi fatwa dalam menetapkan hukum keharusan jual beli item permainan atas talian.