Hubungan kompetensi keusahawanan, orientasi keusahawanan individu dan prestasi perniagaan belia - Nur Anira Alfitri,; Suraiya Ishak,; Ahmad Raflis Che Omar,; Azima Abdul Manaf, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Kompetensi Keusahawanan (KK) dan Orientasi Keusahawanan Individu (OKI) mempunyai peranan penting dalam meningkatkan prestasi perniagaan. Tahap KK dan OKI yang lemah akan menyebabkan sistem pengurusan dan prestasi perniagaan yang lemah. Objektif kajian ini adalah mengukur tahap kompetensi keusahawanan (KK) dan tahap orientasi keusahawanan individu (OKI) dalam kalangan para usahawan belia yang mengendalikan perniagaan kecil dan juga menganalisis hubungan antara KK dan OKI dengan prestasi perniagaan. Soal selidik telah digunakan sebagai instrumen mengukur pembolehubah kajian. Prosedur persampelan berkelompok telah digunakan iaitu melibatkan kelompok usahawan belia daripada Kumpulan Bazar Johor dalam platform Telegram seramai 282 orang. Teknik analisis inferens yang digunakan bagi menganalisa hubungan antara kompetensi keusahawanan (KK), Orientasi Keusahawanan Individu (OKI) terhadap prestasi perniagaan kecil ialah analisis korelasi Spearman dan regresi berganda dengan bootstrapping. Dapatan kajian menunjukkan secara keseluruhan usahawan belia mempunyai tahap kompetensi keusahawanan (KK) dan tahap orientasi keusahawanan individu (OKI) yang tinggi. Berdasarkan analisis inferens pula, terdapat hubungan yang signifikan antara KK dan OKI dengan prestasi perniagaan. Hasil dapatan membuktikan KK dan OKI mempunyai hubungan positif yang signifikan mempengaruhi prestasi perniagaan kecil milik usahawan belia. Implikasi penemuan ialah modul bagi meningkatkan kompetensi keusahawanan dan orientasi keusahawanan perlu diterapkan secara berterusan bagi meningkatkan potensi perniagaan usahawan belia ke tahap lebih tinggi.