Faktor agama sebagai misi utama kedatangan portugis ke timur berdasarkan the commentaries of the great Afonso D’albuquerque second viceroy of India - zziah Suryani Md Resad @ Arshad; Muhammad Khairil Haizad Kamal (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kebanyakan sarjana sejarah merumuskan kedatangan Portugis ke Timur didorong oleh tiga faktor iaitu agama, politik dan ekonomi yang diinspirasikan daripada konsep tiga G iaitu ‘Gospel, Gold and Glory’. Namun, faktor politik dan ekonomi sering dianggap sebagai faktor utama kedatangan penjajah Portugis ke Timur berbanding faktor agama. Objektif kajian ini untuk membuktikan faktor agama sebagai misi utama kedatangan Portugis ke Timur berdasarkan sentimen agama yang wujud dalam buku ‘The Commentaries of the Great Afonso Dalboquerque Second Viceroy of India’. Metodologi kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan metode kajian sejarah. Hasil kajian mendapati faktor kedatangan Portugis ke Timur adalah disebabkan oleh faktor politik, ekonomi dan agama. Akan tetapi, setiap faktor politik dan ekonomi bergerak seiring dengan faktor agama. Buku ‘The Commentaries of the Great Afonso Dalboquerque Second Viceroy of India’ mengukuhkan lagi hasil penelitian pengkaji kerana ia mendedahkan sentimen agama dalam misi Portugis di Timur. Tambahan pula, ia ditulis sendiri oleh anak Afonso de Albuquerque iaitu Bras de Albuquerque yang menggunakan catatan Afonso de Albuquerque kepada King Manuel I semasa beliau keluar berlayar.