Sikap dan persepsi penutur dialek Melayu Satun dalam pengekalan bahasa ibunda - Hayati Lateh,; Mohammad Fadzeli Jaafar,; Chong, Shin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Makalah ini bertujuan untuk meneliti sikap dan persepsi penutur Melayu Satun terhadap bahasa ibunda mereka sendiri, iaitu dialek Melayu Satun dan mengaitkan dengan vitaliti bahasa. Data diperoleh melalui soal selidik ke atas 121 orang responden. Responden terdiri daripada tiga golongan umur, iaitu golongan tua, dewasa dan remaja di tiga kampung dari mukim yang berbeza: mukim Che Bilang, mukim Ban Khuan dan mukim Tam Malang. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penutur Melayu Satun pada semua peringkat umur bersikap positif terhadap dialek Melayu Satun. Golongan tua bersikap lebih positif berbanding golongan dewasa dan golongan remaja. Manakala sikap dan persepsi terhadap DMS dalam golongan remaja kurang positif. Hal ini akan menyebabkan berlaku peralihan bahasa secara perlahan-lahan kepada bahasa yang lebih dominan iaitu bahasa Thai Standard. Maka usaha dan sokongan daripada semua pihak diperlukan untuk mengekalkan dialek Melayu Satun. Ini kerana kemampuan rakyat yang bertutur dalam dwibahasa dan multi bahasa adalah sebagai aset negara yang menunjukkan sesebuah negara itu kaya dengan warisan, budaya dan bahasa.