Diaspora Jawa di Malaysia: perspektif budaya dan bahasa - Hendrokumoro (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Diaspora Jawa merupakan masyarakat suku Jawa yang tinggal di luar tanah asalnya (pulau Jawa), yang tersebar di Indonesia dan luar negeri seperti Malaysia. Mengenal pasti perihal diaspora Jawa di Malaysia perlu dikaji secara mendalam. Untuk mengkajinya perlu dilaksanakan penelitian. Adapun hal yang dikaji dalam penelitian ini ialah tentang perspektif budaya dan bahasa. Penelitian ini menggunakan data berupa bahasa dan sosial budaya yang bersumber daripada informan dan daripada tulisan-tulisan yang terkait dengan bahasa dan budaya diaspora Jawa di Malaysia. Data tersebut dikumpulkan menggunakan kaedah cakap, dengar, dan etnografi. Data dianalisis secara deskriptif dengan memaparkan situasi diaspora Jawa dari sudut budaya dan bahasa. Hasil analisis diketahui bahawa diaspora Jawa telah mendiami Malaysia semenjak akhir abad ke-19. Pada aspek sosial budaya, diaspora Jawa masih mempertahankan identiti kejawaannya seperti budaya kenduri. Budaya agraria yang menjadi ciri orang Jawa sudah tidak tampak di Sepang, Selangor, Malaysia, mereka sebahagian besar adalah pekebun kelapa sawit. Saat ini, diaspora Jawa di Malaysia telah sampai pada generasi kelima, meskipun masih terdapat beberapa orang yang termasuk generasi kedua, tetapi golongan produktif saat ini adalah generasi ketiga dan keempat. Bahasa Jawa sebagai salah satu penanda identiti Jawa masih dituturkan oleh diaspora Jawa, meskipun hal tersebut tidak berlaku bagi generasi kelima. Secara garis besar dapat dibuat kesimpulan bahawa identiti keadaan diaspora Jawa di Malaysia telah mengalami akulturasi dengan budaya setempat, iaitu Melayu.