Kakawin Indrawijaya perubahan bentuk dari Indrawijaya Prosa - Mangkusudarmo, Soeharto (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Dalam penelitian ini, beberapa bahagian bacaan teks Indrawijaya prosa dijajarkan dengan dengan teks Kakawin Indrawijaya (teks puisi Jawa Kuno). Penjajaran ini meliputi sebagian wacana, kalimat, dan kata-katanya di kedua teks tersebut. Daripada hasil penjajaran ini dapat membuktikan bahawa tuduhan Zoetmulder yang mengatakan bahawa karya kakawin-kakawin minor merupakan karya penulis yang epigon adalah tidak benar kerana Pujangganya Kakawin Indrawijaya, yakni Madya Mregiwu adalah seorang penulis yang kreatif, meskipun beberapa kalimat dan kata-kata terkesan hanya menjiplak saja daripada bentuk prosanya, namun setelah diteliti ternyata Madya Mregiwu banyak menggunakan sinonim baik daripada bahasa Jawa Kuno mahu pun bahasa Sanskrit, menambahan kata-kata serta kalimat yang berfungsi memperkuat cerita, dan menulis variasi tokoh-tokohnya yang maknanya mendukung ceritanya.