Analisis naratif remaja melayu dalam filmografi terpilih Ahmad Idham - Badrul Redzuan Abu Hassan; Wan Amizah Wan Mahmud; Bambang Suhartono Mohd Said (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Artikel ini membincangkan perspektif pengarah Ahmad Idham dalam merekayasa keremajaan generasi Melayu sebagai golongan yang terperangkap dengan keindahan, kepalsuan dan kemaksiatan dalam arus kemodenan negara ini. Ahmad Idham mengilustrasikan naratif kebobrokan generasi ini dengan mencapai kejayaan ‘pecah panggung’ yang silih berganti. Ini menimbulkan perspektif yang menstereotaip beliau sebagai hedonis tanpa ajaran Islam dan akhlak keMelayuan. Tujuan makalah ini meneroka dengan lebih dalam sejauh manakah ambivalen filmografi Ahmad Idham dalam konteks representasi isu-isu remaja Melayu kontemporari. Apakah terdapat suatu falsafah yang dipegang oleh pengarah ini? Bertolak dari kerangka representasi budaya, kajian ini akan memfokuskan empat buah filem arahan Ahmad Idham sebagai sampel kajian Syurga Cinta (2009), Aku Masih Dara (2010), Adnan Sempit (2010) dan 8 Jam (2012) menggunakan kaedah analisis tekstual dan kaedah temu bual mendalam. Hasil dapatan utama menuntaskan naratif popular dan picisan beliau dijulang oleh khalayak majoriti Melayu, Ahmad Idham sebenarnya membongkarkan strategi psikologi terbalik yang diterapkan ke atas filmografi terpilihnya kerana ia mahu mendorong falsafah realis sosialis menjadi benteng dan gagasan sosio-religi sinematik yang bernilai kepada masyarakat dan negara. Implikasi dari keputusan memilih untuk menyantuni kemelut sosial remaja Melayu Islam di negara ini dapat dijadikan petunjuk betapa kefalsafahan Ahmad Idham sebagai seorang pengarah berfahaman realis sosial adalah jelas.