Pemantapan modal insan melalui organisasi pembelajaran dan hubungannya dengan penerimaan transformasi dalam kalangan Pegawai Rendah Polis PDRM di Kontinjen Kuala Lumpur - Shankar Sanrakasa; Rusyda Helma Mohd (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Organisasi pembelajaran banyak dibincangkan dalam penyelidikan berkenaan organisasi pekerjaan di luar negara. Namun begitu, penyelidikan berkenaan organisasi pembelajaran dalam pasukan penguatkuasaan seperti pasukan polis tidak begitu terserlah. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan organisasi pembelajaran dengan sikap penerimaan bertransformasi dalam kalangan pegawai rendah polis (PRP) di kontinjen Kuala Lumpur. Kajian ini ingin mengetahui dimensi organisasi pembelajaran yang banyak dipraktikkan dalam kalangan PRP di kontinjen KL dan mengenalpasti tahap dimensi organisasi pembelajaran dan sikap penerimaan bertransformasi dalam kalangan mereka. Selain itu, kajian ini juga dijalankan untuk mengenalpasti perbezaan sikap penerimaan bertransformasi PRP KL berdasarkan faktor demografik seperti jantina, umur, pangkat dipegang dan tempoh perkhidmatan mereka dengan PDRM. Kajian ini tertumpu kepada pegawai rendah polis PDRM di Kontinjen Kuala Lumur sahaja dan kaedah kajian yang telah digunakan adalah kaedah kuantitatif iaitu tinjauan. Instrumen kajian adalah soal selidik secara atas talian yang terdiri daripada tiga bahagian. Setiap bahagian disediakan untuk menjawab objektif-objektif kajian ini. Hasil kajian mendapati organisasi pembelajaran membentuk kepimpinan strategik untuk meningkatkan pembelajaran dalam kalangan PRP. Kemudian, kajian ini mendapati tahap kesemua dimensi organisasi pembelajaran dan sikap penerimaan transformasi berada pada tahap yang sederhana. Disamping itu, hasil kajian menunjukkan bahawa tiada perbezaan dalam sikap penerimaan bertransformasi berdasarkan faktor demografik tidak kira jantina umur, pangkat jawatan dan juga tempoh perkhidmatan responden. Akhir sekali, kajian ini telah mendapati bahawa hubungan dimensi pembelajaran dengan sikap penerimaan adalah positif di PDRM kontinjen KL. Dengan ini, pengkaji berharap kajian ini dapat menjadi pedoman dan contoh bagi organisasi kepolisan yang lain di Malaysia