Peranan sikap peminat sebagai pengantara dalam hubungan antara buli siber, penghargaan kendiri dan kesejahteraan psikologi - Farah Ismi; Abdul Rahman Ahmad Badayai (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Stereotaip oleh netizen telah keterlaluan terhadap peminat dewasa muda yang secara terbuka berkongsi minat mereka terhadap selebriti, contohnya, BTS sehingga menyebabkan mereka menjadi mangsa buli siber. Mesej positif BTS tidak lain adalah pengaruh dalam kehidupan peminat mereka mengenai harga diri dan kesejahteraan psikologi mereka. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji hubungan antara pengalaman tingkah laku buli siber dan harga diri dengan kesejahteraan psikologi dalam kalangan peminat dewasa muda BTS di Malaysia dan untuk melihat sikap peminat sebagai pengantara yang berpotensi dalam hubungan ini. Responden kajian ini terdiri daripada 397 orang dewasa muda dan soal selidik diedarkan menggunakan teknik persampelan bertujuan dan bola salji. Hasil kajian menunjukkan tidak terdapat hubungan yang signifikan antara pengalaman tingkah laku buli siber dengan kesejahteraan psikologi manakala terdapat hubungan signifikan yang positif antara harga diri dan kesejahteraan psikologi. Sikap peminat membuktikan ia berperanan sebagai orang tengah dalam hubungan antara harga diri dan kesejahteraan psikologi. Beberapa cadangan telah dicadangkan bagi meningkatkan kualiti kajian masa hadapan seperti kajian akan dijalankan secara longitudinal menggunakan teknik kajian temu bual dan pemerhatian.