Pencirian Sifat mekanikal bahan dengan pendekatan analisis fraktal - Nuryazmin Ahmat Zainuri,; Noorhelyna Razali,; Haliza Othman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)

(untitled)
Pemilihan bahan merupakan salah satu faktor utama dalam struktur binaan. Dalam kajian ini, satu kaedah alternatif telah dilaksanakan iaitu dengan menggunakan kaedah analisis fraktal. Penggunaan kaedah ini dapat menyumbang kepada penjimatan kos dan mengurangkan kadar kemalangan untuk mengenalpasti pencirian sifat mekanikal setiap bahan. Tujuan penyelidikan ini adalah mengkaji siri masa yang terhasil dari ujikaji penggunaan sensor filem piezo menggunakan analisis fraktal dan menyiasat sifat bahan mekanikal (nisbah poisson) berlainan dengan daya hentaman berbeza menggunakan dimensi fraktal. Terdapat empat jenis bahan terpilih iaitu loyang, tembaga, keluli lembut dan keluli tahan karat yang berbentuk bulat. Daya hentaman berbeza dihasilkan dengan menggunakan tukul hentaman dan seterusnya isyarat getaran diperoleh daripada sensor filem piezo. Dengan menggunakan perisian Matlab, analisis menggunakan kaedah fraktal dijalankan. Dimensi fraktal diperoleh daripada nilai kecerunan graf log-log plot dan dimensi fraktal dihitung bagi setiap daya hentaman yang dikenakan pada setiap spesimen. Kemudian, nilai dimensi fraktal dibandingkan dengan menggunakan CES Edupack2012 bagi pencirian sifat setiap bahan. Hasil kajian menunjukkan bahawa nilai dimensi fraktal meningkat dengan peningkatan daya impak atau hentaman manakala penurunan dalam nilai nisbah poisson berlaku apabila dimensi fraktal setiap bahan meningkat.