Kebolehterimaan keterangan elektronik di Malaysia - Ramalinggam Rajamanickam,; Nur Insyirah Mohamad Noh,; Anita Harun, (Penerbit UKM, 2022)
Peningkatan arus pemodenan pada hari ini telah menjadi pemangkin kepada kenaikan kadar jenayah siber di Malaysia. Kemudahan dan kecanggihan peranti-peranti elektronik telah menyebabkan alatan ini mempunyai kepentingan tersendiri terutamanya dalam memberikan input dan petunjuk berharga sebagai suatu bentuk keterangan dalam kes-kes di mahkamah. Namun begitu, pengenalan keterangan elektronik sebagai keterangan terutamanya dalam kes-kes jenayah siber telah menjadi suatu topik hangat dalam kalangan pengamal undang-undang kerana pelbagai isu berkenaan dengan penerimaan keterangan elektronik seperti isu kerelevanan dan kebolehterimaan, isu definisi-definisi penting tentang dokumen yang dikeluarkan oleh komputer, isu peruntukan-peruntukan undang-undang yang mengawal selia keterangan ini dan sebagainya telah mulai timbul. Oleh hal yang demikian, penyelidikan ini telah dilaksanakan bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kebolehterimaan, kerelevanan dan pembuktian jenayah siber di mahkamah serta peruntukan undang-undang yang berkaitan, mengenal pasti dan menganalisis masalah-masalah berbangkit dari segi undang-undang mengenai keterangan ini, serta memberikan cadangan-cadangan bagi masalah-masalah tersebut. Bagi menjayakan kajian ini, pendekatan kualitatif yang bersifat doktrinal telah digunakan. Sumber-sumber primer dan sekunder seperti statut undang-undang, kes-kes mahkamah, artikel dan makalah undang-undang telah dirujuk dengan mendalam. Bagi menganalisis data-data yang diperoleh pula, kaedah sejarah, analisis dan kritis telah dijalankan. Secara amnya, kajian ini telah mendapati bahawa seksyen-seksyen 90A, 90B, 90C dan 114A Akta Keterangan 1950 merupakan sumber-sumber undang-undang utama yang membolehkan pengemukaan keterangan elektronik dapat dilakukan di mahkamah. Sungguhpun begitu, keterangan ini hanya boleh dikemukakan dan diterima sekiranya konsep kerelevanan dan kebolehterimaan telah dipenuhi terlebih dahulu. Antara cadangan penambahbaikan yang telah diutarakan dalam kajian ini ialah ketulenan, ketepatan dan keselamatan sesuatu keterangan elektronik hendaklah dipastikan terlebih dahulu sebelum keterangan ini diterima oleh mahkamah dan penetapan tafsiran yang jelas bagi dokumen yang dikeluarkan oleh komputer.