Persepsi serta pengetahuan, sikap dan amalan pelajar terhadap kandungan kuiz aktiviti pembelajaran secara realiti teraruh (AR) menggunakan platform media sosial Instagram - Mohd Faizal Mat Tahir,; Nor Kamaliana Khamis,; Mohd Anas Sabri,; Meor Iqram Meor Ahmad,; Nabilah Sabri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Realiti Teraruh (AR) adalah teknologi yang memperoleh penggabungan secara terus terhadap kandungan digital yang dibuat oleh komputer dengan dunia nyata. Walaubagaimanapun, bahan kandungan berbentuk ilmiah dalam fitur AR terutama kandungan buatan tempatan amat jarang ditemui di dalam platform media sosial, maka terdapat keperluan untuk menambah bahan ilmiah buatan tempatan. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk melihat persepsi dan sikap pelajar terhadap bahan kandungan aktiviti pembelajaran dalam bentuk AR menggunakan platform Instagram. Seramai 44 orang pelajar yang mengambil kursus Analisis Komponen Mekanikal terlibat dengan borang soal selidik diedarkan kepada mereka selepas mereka selesai menjalankan tugasan melibat kandungan tersebut. Hasil dapatan menunjukkan 91% pelajar berasa sangat setuju/setuju bahawa mereka seronok dengan bahan pembelajaran sebegini. Hampir 70% memberikan skala 4 dan ke atas bagi kenyataan aktiviti ini melatih kemahiran komunikasi mereka. Hasil analisis statistik ujian kebolehpercayaan menunjukkan soalselidik berkenaan persepsi, sikap dan amalan adalah α = 0.778 dalam membantu pemahaman kursus dan meningkatkan pengalaman pembelajaran mereka. Maka, kandungan aktiviti pembelajaran fitur kuiz AR ini dilihat dapat membantu meningkatkan pengalaman pembelajaran mereka serta membina keyakinan mereka untuk berkomunikasi.