Tenaga buruh dan upah dalam Islam - Surtahman Kastin Hassan,; Abd. Ghafar Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Buruh adalah pekerja dan Khalifah Allah s.w.t. di muka bumi. Di samping berkhidmat untuk majikan, ia juga dianggap sebagai pekerja dan hamba kepada Allah s.w.t. Islam melihat buruh sebagai pekerja dan bukannya hamba kepada manusia lain untuk menghasilkan pengeluaran, kerana penghambaan hanya dikhususkan untuk Allas s.w.t. Upah dibayar dalam Islam merangkumi pertimbangan keperluan perbelanjaan setiap buruh. Pertimbangan ini tidak dihitung kira dalam penentuan upah ekonomi konvensional