Sultan Qalawun dan tentera salib pada abad ke-13M - Kamaruzaman Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)

(untitled)
Artikel ini cuba meneliti hubungan antara sultan Mamluk, Qalawun dengan pihak Kristian terutamanya Tentera Salib. Hubungan ini dapat dilihat dalam dua bentuk iaitu peperangan dan beberapa siri perjanjian damai yang telah diadakan antara kedua belah pihak. Setelah merujuk kepada pelbagai sumber primer dan skunder didapati tentera Islam telah berjaya mengalahkan musuh utama mereka iaitu tentera salib. Kejayaan yang telah diperolehi oleh tentera Islam telah berjaya melemahkan kedudukan tentera salib di seluruh timur tengah dan menamatkan pendudukan mereka di situ