Nafkah anak menurut undang-undang keluarga Islam - Zaini Nasohah , (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Artikel ini menganalisa peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Akta, Enakmen dan Ordinan Undang-undang Keluarga Islam berhubung hak-hak kanak-kanak terhadap nafkah. Undang-undang terkini memperuntukkan bahawa hak terhadap nafkah merangkumi anak angkat (kanak-kanak yang diterima sebagai ahli keluarga) dan anak taksah taraf. Adalah menjadi tanggungjawab bapa (bagi anak sah taraf) ataupun ibu (bagi anak taksah taraf) menanggung nafkah anaknya, sama ada kanak-kanak itu di bawah jagaannya atau di bawah jagaan orang lain, kecuali mahkamah memerintahkan sebaliknya