Citra Puteri Gunung Ledang menurut perspektif Hikayat Hang Tuah - Mohd Haniff Mohammad Yusoff (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Sesebuah karya epik menampilkan wacana yang menggugah dalam memerihalkan sebuah kehidupan, malah kesatriaan watak-watak yang terkandung di dalamnya mempesonakan. Watakwatak ini diperlihatkan dengan keunggulan dari segi perwatakan yang ideal sehingga diangkat sebagai suri teladan dalam kalangan masyarakat. Hikayat Hang Tuah merupakan salah sebuah karya epik yang begitu kaya dengan nilai-nilai sosial, kemanusian, kebudayaan dan kemasyarakatan. Walau bagaimanapun, naskhah Hikayat Hang Tuah menampilkan watak Puteri Gunung Ledang dari perspektif yang berbeza seperti yang sering diperihalkan kepada masyarkat atau berbanding yang tersurat dalam naskhah Sejarah Melayu. Perihal ini menjadi pemangkin dalam penelitian ini bagi mengenal pasti citra Puteri Gunung Ledang yang diterjemahkan dalam naskhah Hikayat Hang Tuah. Penelitian ini menyusuri naskhah Hikayat Hang Tuah bagi mengenal pasti watak serta perwatakan yang disandarkan pada watak Puteri Gunung Ledang dalam naskhah Hikayat Hang Tuah, lalu dihuraikan secara terperinci. Jelasnya, Puteri Gunung Ledang ditampilkan berbeza dari segi peranan serta kisah-kisah yang diceritakan dalam naskhah Hikayat Hang Tuah.