Kajian kualitatif persepsi pelajar UKM dengan alat bantu pendengaran terhadap sistem modulasi frekuensi dan penstrim - Quratul Ain Muhammad Fauzi,; Noor Alaudin Abdul Wahab,; Nashrah Maamor,; Akmaliza Ali,; Wan Nur Hanim Mohd Yusoff,; Roslee Rajikan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Statistik menunjukkan hanya 1 dari 200 pemakai alat bantu pendengaran (ABP) menggunakan Sistem Modulasi Frekuensi (FM) dan dapatan kajian terkini mengenai persepsi penggunaanya adalah terhad, terutama golongan dewasa. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mendapatkan persepsi pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pengguna alat bantu pendengaran terhadap sistem FM dan penstrim. Seramai tiga orang pelajar pra-siswazah UKM pengguna ABP yang tidak pernah menggunakan sistem FM terlibat di dalam kajian ini. Mereka melaporkan pengalaman menggunakan sistem FM dan penstrim sepanjang tempoh tiga bulan di dalam templat diari yang disediakan. Proses temubual dijalankan untuk merekodkan pengalaman pemakaian sistem FM dan penstrim setelah tamat tempoh percubaan. Data yang diperolehi dari diari dan temubual dianalisis secara deskriptif. Kualiti bunyi pertuturan termasuk pengurangan gema dan persepsi pertuturan yang lebih baik dalam perbualan bersemuka, dalam jarak jauh atau dalam talian telah ditunjukkan dalam kajian ini. Isu yang dibangkitkan termasuk gangguan teknikal dan gangguan bunyi yang terhasil dalam keadaan tertentu. Selain itu, terdapat faktor seperti kesukaran mengikuti kadar pertuturan, sambungan unilateral , sokongan keluarga dan harga turut mempengaruhi penggunaan sistem FM dan penstrim dalam kalangan pelajar UKM pengguna ABP.