Weak hadith in TV Al Hijrah program “30 Minit Ustaz Don” - Nur Afifi Alit,; Shumsudin Yabi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Berikutan peningkatan permintaan daripada penonton yang berminat dengan maklumat agama, pendakwah Islam di Malaysia telah mengambil peranan mengacarakan program televisyen keagamaan untuk menyampaikan maklumat tersebut. Namun begitu, terdapat beberapa pengacara program yang bukan sahaja menggunakan hadis dhaif malah melakukan kesilapan ketika memetik hadis atau menghuraikan isi hadis kepada penonton. Hal ini memerlukan penilaian semula terhadap hadis yang digunakan dalam program tersebut untuk menghalang penonton daripada mengamalkan hadis dhaif. Artikel ini akan memfokuskan kepada fenomena penggunaan hadis yang tidak dibenarkan dalam program televisyen agama popular di Malaysia, “30 minit Ustaz Don”, di mana hadis yang digunakan oleh pengacara dianalisis, berdasarkan statusnya, jenis sumber yang digunakan sebagai rujukan. dan jenis-jenis pengkritik hadis ini. Penyelidikan ini menggunakan dua kaedah iaitu kaedah pengumpulan berdasarkan dengan mengumpul hadis-hadis yang terdapat dalam aturcara program, dan kaedah analisis dengan menganalisis hadis yang dikumpulkan. Kajian itu mendapati 54 hadis dhaif digunakan dalam program itu yang merujuk kepada beberapa sumber yang tidak dibenarkan. Hadis ini merangkumi pelbagai topik, termasuk targhib dan tarhib, yang boleh didapati dalam sebahagian besar hadis yang digunakan. Kesimpulannya, ahli atau pakar hadis hendaklah menjalankan kajian lanjut terhadap program-program agama yang lain dan menilai hadis yang digunakan bagi memastikan maklumat yang disebarkan melalui program tersebut mengekalkan kesahihannya dan terpelihara daripada pengaruh yang tidak dibenarkan.