Pengoptimuman penyingkiran sulfamethoxazole melalui kaedah gerak balas permukaan menggunakan reka bentuk komposit berpusatkan muka - Wan Yusreena Ilya Wan Azizee,; Nurfaizah Abu Tahrim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Pencemaran disebabkan oleh sisa farmaseutik semakin membimbangkan sejak kebelakangan ini kerana ia memberi kesan buruk terutamanya kepada alam sekitar. Terdapat pelbagai kaedah yang dicadangkan oleh penyelidik untuk menyingkirkan bahan cemar tersebut. Penjerapan menggunakan karbon teraktif merupakan salah satu kaedah yang sering digunakan untuk menyingkirkan sisa farmaseutik dalam air. Untuk memperoleh peratus penyingkiran yang maksimum, pengoptimuman perlu dilakukan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengoptimumkan parameter yang mempengaruhi penjerapan sulfamethoxazole (SMX). Pengoptimuman dilakukan melalui kaedah gerak balas permukaan (RSM) dengan reka bentuk berpusatkan muka (FCCCD). Parameter yang dikaji adalah kepekatan asal larutan SMX, dos karbon teraktif dan juga masa interaksi. Daripada analisis RSM, model kuadratik telah dibangunkan dengan nilai pekali penentuan, R2 0.9861. Berdasarkan analisis tersebut, didapati dos karbon teraktif dan masa interaksi adalah paling signifikan dalam mempengaruhi peratus penyingkiran SMX berbanding kepekatan asal larutan SMX. Keadaan optimum parameter adalah kepekatan asal larutan SMX = 6 mg/L, dos karbon teraktif = 30 mg dan masa interaksi = 78.02 minit dengan peratus penyingkiran yang dicapai adalah 99.65%. Secara keseluruhannya, hasil kajian menunjukkan bahawa keadaan optimum yang telah dicadangkan oleh RSM boleh digunakan dalam penjerapan SMX. Selain itu, proses penjerapan SMX ialah jerapan kimia dan berlaku secara berbilang lapisan pada permukaan heterogen.