Kajian cadangan lepaan mortar ganti bagi kerja pemuliharaan Masjid Tanjung Keling, Melaka - Rodiah Zawawi, Zuraini Md Ali; Nor Haniza Ishak (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Masjid Tanjung Keling, Melaka ini merupakan satu dari masjid tertua di Malaysia dan telah disenaraikan sebagai bangunan warisan negeri Melaka. Masjid ini telah beberapa dibaiki dan diubahsuai tetapi struktur utama masjid masih kekal sebagaimana asal. Kertas kerja ini membentangkan kajian cadangan mortar gantian bagi kerja pemuliharaan Masjid Tanjung Keling, Melaka. Kaedah yang digunakan adalah penelitian dokumen lama, pemeriksaan di tapak dan ujian di makmal. Keputusan penelitian dokumen menunjukkan struktur utama bangunan masih kekal tetapi terdapat penambahan elemen baru. Kajian pemeriksaan di tapak menunjukkan hampir semua lepaan pada tiang adalah mortar asal namun berkeadaan kurang baik. Keputusan ujian di makmal menunjukkan lepaan mortar asal dibuat dari kapur tulen dan pasir bergred baik dengan nisbah komposisi campuran 1:3 (kapur:pasir) mengikut sukatan berat. Hasil kajian ini adalah penting bagi penyediaan mortar ganti yang serupa dan sepadan dengan mortar asal bagi mengekalkan keaslian dan melanjutkan usia bangunan.