Kajian ruang kolong rumah pangsa kos rendah untuk mencapai interaksisosial yang positif: kajian kes Pangsapuri Seri Melewar, Shah Alam - Muhamad Safwan Abdul Kadir; Mazlan Mohd Tahir (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Penyelidikan ini dijalankan di flat Seri Melewar untuk menganalisis isu-isu berkaitan ruang tingkat bawah flat untuk mencapai interaksi sosial yang positif. Tingkat bawah Flat Seri Melewar lazimnya digunakan sebagai ruang awam yang seperti yang diperlukan. Pemaju flat itu telah mereka bentuk tingkat bawah dengan menyediakan dewan serbaguna terbuka kerana sifat perumahan kos rendah itu sendiri yang lazimnya mempunyai ruang awam yang terhad. Objektif kajian adalah untuk mengetahui apakah aktiviti yang menjadi perhatian penduduk Flat Seri Melewar untuk mencapai interaksi sosial serta sejauh mana kejayaan aktiviti-aktiviti yang diadakan untuk mencapai interaksi sosial yang dihasratkan. Melalui pemerhatian dan temu bual yang dijalankan, ia telah menunjukkan ruang di tingkat bawah sering digunakan oleh penduduk untuk kegunaan rutin harian mereka serta untuk pelbagai aktiviti interaksi sosial. Sebuah surau juga terletak di tingkat bawah flat di mana aktiviti keagamaan giat dijalankan setiap hari dan acara khas setiap minggu. Selain itu, ruang dewan serbaguna dan tingkat bawah turut dimanfaatkan oleh penduduk untuk melangsungkan majlis perkahwinan dan acara sukan dalaman. Gerai makan turut dibina oleh penduduk kediaman itu bagi menyediakan hidangan mudah kepada masyarakat selain bertindak sebagai ruang interaksi orang ramai. Keperluan kepada ruang interaktif sosial terserlah dalam pelbagai aktiviti yang dilakukan dan ini mewujudkan komuniti yang bersatu padu kepada penduduk Flat Seri Melewar. Penyelidikan itu telah menemui keberkesanan penggunaan ruang tingkat bawah untuk mencapai interaksi sosial yang positif di kalangan kediaman dan kepentingan menyediakan ruang lantai terbuka di flat kos rendah di Malaysia. Penyelidikan ini boleh menjadi asas kepada penyelidikan lanjut mengenai ruang tingkat bawah dalam pembangunan kediaman untuk meningkatkan interaksi sosial.