Undang-undang kontrak Malaysia: keterbatasan pemakaian dalam kontrak pengguna - Suzanna Mohamed Isa,; Azimon Abdul Aziz,; Sakina Shaik Ahmad Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kepesatan perkembangan ekonomi global telah membawa faedah kepada pengguna dengan keterbukaan pasaran barangan dan perkhidmatan lantas memoperkasakan hak pengguna untuk membuat pilihan berasaskankeperluan dan kuasa membeli. Walaupun fenomena ini dilihat masih seiringan dengan pendapat Adam Smith bahawa kepenggunaan adalah satu-satunya matlamat dan tujuan semua pengeluaran, namun senario ini secara tidak disedari turut menimbulkan ketidakpastian tentang tahap perlindungan terhadap pengguna dalam hubungan kontraktual yang mereka lakukan. Dengan demikian , sewajarnyalah kerangka perundangan kepenggunaan bergerak sederap dengan perkembangan semasa.Dimalaysia hubungan kontraktual dikawal selia oleh satu statut pemakaian am konteks kepenggunaan dengan menganalisis secara kritis kedudukan pengguna dalam kontrak bentuk seragam dan dibawah doktrin priviti dengan merujuk kepada sumber primer dan skunder perundangan. Diakhir analisis cadangan turut di kemukakan bagi mengatasi kelemahan Akta ini yang telah dikenal pasti.