Psikoterapi al-Ghazālī : kajian terhadap Maqāmāt dalam Kitab Iḥyā’ ‘Ulūm al-Dīn - Mazlan Ibrahim,; Abur Hamdi Usman,; Muhammad Fakhrur Razi Shahabudin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Pelbagai isu dan permasalahan yang berlegar dalam kalangan masyarakat datangnya dari jiwa dan akal yang sibuk diisi dengan keduniaan. Kecintaan manusia kepada dunia membuatkan banyak manusia yang kecewa dengan kehidupan mereka, pelbagai isu jenayah berlaku, peperangan, perebutan kuasa dan akhirnya manusia semakin rakus mengejar dunia tanpa henti. Psikologi dan jiwa manusia semakin lama semakin derita dan akhirnya memilih untuk membunuh diri. Justeru, artikel ini dihasilkan bagi mengenal pasti psikoterapi yang sesuai untuk merawat akal dan jiwa manusia melalui sentuhan hikmah al-Ghazālī menerusi konsep Maqāmāt dalam karyanya Iḥyā’ ‘Ulūm al-Dīn. Dengan menggunakan metode kualitatif, kajian ini mendapati terdapat beberapa Maqāmāt yang terangkum dalam Iḥyā’ ‘Ulūm al-Dīn, antaranya ialah al-tawbah, al-ṣabr, al-zuhd, al-tawakkul, al-maḥabbah, al-ma‘rifah dan al-riḍā. Konklusinya, tujuh Maqāmāt ini merupakan asas kepada pembinaan jati diri seorang mukmin sesuai dengan makna kitabnya menghidupkan ilmu-ilmu agama.