Penglibatan dan produkviti buruh tempatan dalam industri kelapa sawit - Suhana Saad; Zaimah Ramli; Novel Lyndon; Azima Abdul Manaf (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Produktiviti merupakan faktor penting untuk memastikan output yang optimum. Dalam industri kelapa sawit, produktiviti buruh memainkan peranan penting untuk memastikan kelestrarian pengeluaran hasil kelapa sawit mencapai sasaran. Sarawak yang merupakan negeri utama penyumbang industri kelapa sawit di Malaysia terpaksa berhadapan dengan masalah kekurangan tenaga buruh yang serius. Pemberhentian buruh asing disebabkan oleh pandermik Covid 19 menjadikan isu buruh di Sarawak lebih parah. Penglibatan buruh tempatan diharapkan dapat menyelesaikan isu pemberhentian buruh asing. Namun begitu, rata-rata orang tempatan kurang berminat untuk terlibat dalam sektor pertanian kelapa sawit. Kajian ini bertujuan untuk membincangkan penglibatan buruh tempatan dalam pertanian kelapa sawit dan juga strategi untuk meningkatkan produktiviti buruh tempatan. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatatif dan persampelan bertujuan dalam pengutipan data. Seramai 56 orang pekebun kecil kelapa sawit (PKS) yang mempunyai buruh tempatan telah dipilih. Hasil kajian menunjukkan, jenis buruh tempatan adalah ahli keluarga, sanak saudara dan buruh kampung. Mereka ini dibayar secara kontrak dan juga mengikut bilangan pokok kelapa sawit. Dari segi strategi untuk meningkatkan produkviti buruh, menggunakan pekerja yang berkemahiran, amalan pertanian baik, modal yang mencukupi, kemahiran menguruskan haiwan perosak dan penyakit tanaman, pengkhususan kerja, kerja berkumpulan serta memberikan ganjaran merupakan antara saranan yang dikemukan oleh PKS. Jika masalah ini tidak ditangani ia akan menjejaskan keseluruhan industri kelapa sawit khususnya di Sarawak memandangkan negeri ini merupakan antara penyumbang terbesar kelapa sawit negara. Jika kerajaan negeri dan persekutuan tidak dapat menyelesaikan isu kekurangan buruh dalam industri kelapa sawit, ia akan menjejaskan seluruh industri kelapa sawit Malaysia.