Penilaian pelaksanaan kurikulum, satu sorotan - Nor Hayati Fatmi Talib,; Bani Hidayat Mohd Shafie, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Penilaian pelaksanaan kurikulum merupakan satu mekanisme yang dilaksanakan untuk pelbagai tujuan dan mengisi pelbagai keperluan. Kajian ini bertujuan untuk meneliti beberapa definisi dan konsep bagi penilaian kurikulum. Kajian ini juga ingin mengetengahkan beberapa fungsi dan penilaian kurikulum serta beberapa model dalam penilaian kurikulum. Kajian ini menggunakan kaedah penelitian perpustakaan dengan merujuk dokumen yang berkaitan dengan aspek yang dikaji. Hasil kajian mengetengahkan definisi, konsep, fungsi, jenis penilaian serta model yang berkaitan dengan penilaian dalam pelaksanaan kurikulum. Hasil kajian diharapkan membantu pihak yang berkepentingan dalam melaksanakan penilaian kurikulum. Kajian lanjut perlu dilakukan bagi mengenal pasti perkembangan aspek yang dikaji dari masa ke semasa.