Keberkesanan teknologi augmentasi realiti dalam topik pembelajaran pola - Haliza Idris; Mariani Md Nor; Mohd Nazri Abdul Rahman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Matematik Awal merupakan salah satu mata pelajaran yang kritikal dimana konsep pembelajaran perlu diperkenalkan kepada murid pada peringkat awal agar tidak wujud persepsi terhadap konsep mata pelajaran ini. Bermula pada tahun 1970-an, kaedah pengajaran secara tradisinya lebih bermakna kepada penghafalan konsep Matematik. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk meningkatkan kefahaman murid tentang topik pola dalam Matematik Awal dengan mengintegrasikan aplikasi Augmentasi Realiti. Kajian pembangunan modul ini dijalankan menggunakan model TUP (Technology, Usability, Pedagogy) daripada Model TUP Bednarik telah dilaksanakan untuk menilai teknologi, kebolehgunaan dan pedagogi untuk menilai keberkesanan modul yang dihasilkan. Kajian mendapati pelajar lebih berminat dan menunjukkan minat mereka terhadap kelas, ibu bapa turut terlibat di dalam pembelajaran anak serta guru mampu melaksanakan sesi pengajaran berdasarkan perbincangan dengan lebih baik apabila mereka diberi lebih peluang untuk melibatkan diri secara aktif di dalam kelas. Selain pembelajaran aktif dalam bilik darjah, gabungan teknologi juga memainkan peranan penting dalam aliran kaedah pembelajaran semasa.